Nazwa pochodzi od łacińskich słów "aqua vitae" (woda życia) i niegdyś oznaczała wszystkie mocne napoje alkoholowe. Podstawę jasnego lub złotego aquavitu stanowi czysty, niemal neutralny smakowo spirytus zbożowy albo ziemniaczany o zawartości 96% obj. alkoholu. Jest to destylat ze sfermentowanego zacieru z dodatkiem wody, kminku, kolendry, cynamonu, kopru, kopru włoskiego, skórki cytrynowej, goździków, anyżku i innych tajemniczych dodatków. Taki destylat, po zmieszaniu z naturalnym spirytusem i miękką wodą, poddaje się procesowi starzenia. Duński akvavit zawiera 40-42% obj. alkoholu, niemiecki 38-40% obj. Aquavit podaje się schłodzony, gdyż tylko wtedy można właściwie ocenić jego charakterystyczne, harmonijne zestawione walory smakowe i zapachowe. Wywiera korzystny wpływ na pracę żołądka i dlatego podaje się go po posiłku, jako napój wspomagający trawienie.
|