Historia ginu

Gin - anglosaski rodzaj jałowcówki, to bezbarwny klarowny napój alkoholowy, zajmuje 2. miejsce po whisky w krajach anglosaskich.Po destylacji zacieru z dodatkiem jagód jałowca powinien zawierać 35% - 40% alkoholu. Dry gin i London dry gin to jego dwie najpopularniejsze marki.

Zazwyczaj jest mieszany z innymi napojami, by złagodzić cierpki i gorzki smak. Jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych używanych do drinków. Uznawany za alkohol dający się mieszać ze wszystkim, najczęściej z tonikiem, ew. sokiem (napojem) cytrynowym lub pomarańczowym (tzw. Gin Collins). Natomiast gin wymieszany z wermutem daje w efekcie Martini.

Gin powstał w XVII w. w Holandii pod nazwą Genever. Popularność zyskał zaś w Anglii, pod skróconą nazwą Gin, dokąd dotarł głównie za sprawą Wilhelma III. Gin uznawany był za lek na malarię. Jest znakomitym aperitifem. Początkowo, z racji bardzo liberalnych przepisów dotyczących wytwarzania, jednoznacznie kojarzony jako najtańszy alkohol dla najniższych sfer. Renomę zyskał pod koniec XVIII w.

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?