Koniak
Koniak (Cognac) - jest  to najsłynniejszy winiak  o  zawartości 40 %  objętości alkoholu.   Aby  mieć  prawo  do  używania   nazwy koniak, winiak  musi  być wyprodukowany z odpowiedniej odmiany  białych   winogron uprawianych  w regionie Cherente  leżącym  wokół   miasta Cognac w  południowo-zachodniej Francji.  Produkcja  koniaku  jest prowadzona zgodnie  z  długoletnią  tradycją. Koniak  zawsze  musi  być  co  najmniej  dwukrotnie  destylowany.  Następnie przechowuje się go przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżenia,  zwanym  też okresem starzenia, nabiera charakterystycznego ciemno - brązowego koloru.  Jakość  koniaku  określana jest przez prawnie uregulowane oznaczenia  na  etykiecie.  Trzy  gwiazdki lub V.S. oznacza, że koniak przeleżał co  najmniej  dwa  lata. V.S.O.P. (very superior  old  pale - wyborowy, bardzo  stary, o jasnej barwie),  Vieux, V.O.  i  Réserve oznacza co najmniej cztery lata,  a V.V.S.O.P. i Grande Réserve - pięć lat  leżakowania. Extra,  Napoléon,  X.O. Trés Vieux  i Vieille Réserve oznacza,  że proces starzenia w  beczkach  dębo - wych trwał od sześciu do dziesięciu lat.


Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?