Koniak (Cognac) - jest to najsłynniejszy winiak o zawartości 40 % objętości alkoholu. Aby mieć prawo do używania nazwy koniak, winiak musi być wyprodukowany z odpowiedniej odmiany białych winogron uprawianych w regionie Cherente leżącym wokół miasta Cognac w południowo-zachodniej Francji. Produkcja koniaku jest prowadzona zgodnie z długoletnią tradycją. Koniak zawsze musi być co najmniej dwukrotnie destylowany. Następnie przechowuje się go przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżenia, zwanym też okresem starzenia, nabiera charakterystycznego ciemno - brązowego koloru. Jakość koniaku określana jest przez prawnie uregulowane oznaczenia na etykiecie. Trzy gwiazdki lub V.S. oznacza, że koniak przeleżał co najmniej dwa lata. V.S.O.P. (very superior old pale - wyborowy, bardzo stary, o jasnej barwie), Vieux, V.O. i Réserve oznacza co najmniej cztery lata, a V.V.S.O.P. i Grande Réserve - pięć lat leżakowania. Extra, Napoléon, X.O. Trés Vieux i Vieille Réserve oznacza, że proces starzenia w beczkach dębo - wych trwał od sześciu do dziesięciu lat.
|