Mataxa
Mataxa to wyśmienity trunek, stworzony w 1888r. przez Spyrosa Metaxa i jego braci. Niezmienna od ponad stulecia receptura sprawia, że Metaxa ceniona jest ze względu na swój niepowtarzalny smak. Metaxa jest podwójnie destylowanym winem, powstałym z trzech różnych, specjalnie wyselekcjonowanych greckich odmian winogron: Savatiano, Sultanina i Black Corinth. W końcowym etapie produkcji do mieszanki destylatów oraz dojrzałego wina typu muscat z wysp Samos i Lemnos, dodaje się kilka kropel wywaru z ziół i płatków róży. To sprawia, że Metaxa zachowuje swój delikatny, słodkawy smak.
Powstała w ten sposób kompozycja leżakowana jest w ręcznie wykonanych, dębowych beczkach. Wyznacznikiem klasy tego trunku jest jego wiek. Metaxa po minimum trzech latach leżakowania rozlewana jest do butelek oznaczonych 3 gwiazdkami, po 5 latach - na butelce lśni 5 gwiazdek, po 7 latach mamy już siedem gwiazdek. Po 15 latach rozlewa się ją w oryginalne, zdobione greckimi motywami ludowymi butelki Grand Fine, a po 20 latach - to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana przez znawców. Metaxę najlepiej oczywiście spożywać czystą lub na lodzie, ale znakomicie smakuje również z tonikiem, sokiem pomarańczowym, grejpfrutowym i jako składnik koktajli.


Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?