Weinbrad
Weinbrad jest to niemiecki winiak, który też powinien spełniać określone wymagania. Tak więc musi on zostać wyprodukowany z owoców określonych gatunków winorośli, co najmniej w 85 % musi być przetworzony w niemieckich gorzelniach i przez minimum pół roku powinien leżakować w dębowych beczkach o pojemności nie większej niż 1000 litrów. Alter Weinbrand (starszy weinbrand) musi leżakować minimum przez rok. Jeśli zawiera 38% obj. lub więcej alkoholu i, podobnie jak koniak, został poddany dwukrotnej destylacji oznacza się go odpowiednim urzędowym numerem i dopuszcza do obrotu jako weinbrand. Podaje się go w temperaturze pokojowej. Jeśli jest nieco chłodniejszy, nie ma to większego znaczenia, gdyż przed wypiciem, a więc po nalaniu do kieliszka, dostatecznie rozgrzeje się ciepłem dłoni do właściwej temperatury.


Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?