Bimber

Bimber (samogon) - napój alkoholowy produkowany w warunkach domowych. Otrzymywany przez destylację zacieru z domowej fermentacji (Istniejący pogląd, że bimber można uzyskać poprzez wymrażanie jest całkowicie nieprawdziwy). Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem. Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów (zboże, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach, ale oczyszczony, najczęściej węglem aktywnym, występujący w mieszankach (np: w ajerkoniaku) daje wrażenie smaku zwykłego spirytusu. Często uszlachetniany jest dodatkiem soków owocowych lub leżakowaniem.

Klasyczny bimber jest technicznie biorąc mocno zanieczyszczonym spirytusem o niskiej jakości, zawierającym od 55 do 85% alkoholu etylowego. Ze względu na brak możliwości dokładnej kontroli przebiegu procesu fermentacji w warunkach domowych i prymitywnych zazwyczaj warunków oczyszczania bimber, nawet smaczny i bezwonny, zawiera zazwyczaj spory udział rozgałęzionych alkoholi alifatycznych, które posiadają własności rakotwórcze. Nie można ich się łatwo pozbyć przez prostą destylację. W czasie fermentacji dochodzić może również do powstawania silnie trującego metanolu. Ponadto w wyniku użycia do destylacji instalacji wykonywanej sposobem "domowym", często zawiera metale: cynk, miedź, ołów, cyna wypłukiwane z aparatury. Niektóre z zanieczyszczeń bimbru, zwłaszcza lżejsze alkohole i ketony, zawarte również w szlachetnych alkoholach produkowanych tradycyjnymi metodami (koniak, whisky, grappa) mogą wpływać pozytywnie na jego smak. Dotyczy to zwłaszcza bimbru pędzonego z owoców i zboża.

Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?