Porto |
![]() Dużą rolę w ukształtowaniu smaku porto odegrali Anglicy. W XVIII w., gdy Portugalia za angielską wełnę płaciła winem, zaczęto do niego dodawać mocnego gronowego alkoholu, aby dobrze znosiło morską podróż. Do Anglii docierało więc już mocniejsze i nieco słodsze, tak jak lubili Wyspiarze. Takie porto pijemy do dziś. Rodzaje Porto VINTAGE - produkowany jest z winogron zebranych w jednym, podanym na etykiecie roku. Najlepszy rodzaj porto. Produkowane w ograniczonych ilościach, tylko ze starannie wyselekcjonowanych winogron zebranych w najlepszych winnicach regionu D.O.C. Douro . O tym czy w danym roku będzie produkowane Vintage decyduje producent. Porto Vintage jest deklarowane w najlepszych latach, zwykle trzy- lub czterokrotnie w ciągu dekady, dopiero na drugą wiosnę po zbiorach. Butelkowane po ok. 2 latach (wg przepisów pomiędzy 22 a 31 miesiącem) powinno dojrzewać w butelce przez "resztę swojego życia", najmniej jednak przez 10 lat. Porto ze znakomitego rocznika w zasadzie najlepiej wypić po upływie 15, a nawet 30 lat. Młode Porto rocznikowe jest często zbyt agresywne, zawiera dużo taniny, z wiekiem zyskuje na delikatności osiągając idealną harmonię smaku i mocnego aromatu dojrzałych czerwonych owoców jagodowych. AGED TAWNY - dojrzewające w beczułkach przez 10, 20 lub 30 lat przed butelkowaniem i skierowaniem do sprzedaży . Porto 10-letnie to mieszanka win, których średni wiek starzenia w beczce wynosi ok.10 lat. Stare Porto ma wspaniały aromat orzechów i fig. Dojrzewając nabiera pomarańczowo-brązowego koloru. L.B.V. - Late Bottled Vintage PORTO - rocznikowe, starzone przez cztery-sześć lat w beczułkach (dłużej niż Vintage), potem zwykle filtrowane aby uniknąć osadu w butelce. Stanowi kompromis pomiędzy intensywnym aromatem i smakiem Vintage a delikatnością tawny. Tradycyjne, nie filtrowane porto ma znacznie więcej aromatu. Podobne do PORTO rocznikowego ale lżejsze, nadaje się do picia zaraz po zakupie. VINTAGE CHARACTER - czerwone, owocowe wino, o ciemnym kolorze, bardzo cieliste; do picia zaraz po zakupie. SINGLE QUINTA - porto produkowane z gron uprawianych tylko w quincie, której nazwa pojawia się na etykiecie. COLHEITA - doskonałej jakości porto tawny z oznaczonego rocznika, długo (ok.7-8 lat) starzone w drewnianych beczkach (bez mieszania z winami z innych roczników) zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży ZWYKŁE, MŁODE PORTO WYSTĘPUJE W RODZAJACH RUBY - młode czerwone porto, o charakterystycznym, rubinowym kolorze TAWNY - najpopularniejszy rodzaj porto, często otrzymywane ze zmieszania porto białego i czerwonego; stare tawny nabiera bursztynowego koloru dzięki długiemu leżakowaniu w beczce i procesom utleniania WHITE - porto białe, najlepiej smakuje schłodzone, podawane jako aperitif inne rodzaje WHITE DRY - białe wytrawne LIGHT DRY - o wyjątkowo bogatym bukiecie LÁGRIMA - dosłownie oznacza "łza", bardzo słodkie porto deserowe Cofnij
|