Sherry jest to wino południowe z dokładnie określonego regionu geograficznego, znajdującego się w Andaluzji w Hiszpanii. Ze względu na smak wyróżnia się następujące rodzaje sherry: Fino - najwytrawniejsze ze wszystkich rodzajów sherry. Jest jasnożółte i ma delikatny posmak migdałów. Zawartość alkoholu w granicach 15,5-17% obj. Manzanilla - to Fino z Sanluca de Barrameda. Jest lekkie, świeże i aromatyczne, nieco cierpkie w smaku, o zawartości alkoholu 15,5-16,5% obj. Amontillado - to sherry barwy bursztynowej, półwytrawne, o zawartości alkoholu 18-25 % obj. Produkowane jest także w odmianach medium i medium dry. Olorosso - ciemnobrązowe dojrzałe sherry o zawartości alkoholu do 24% obj. Ma posmak orzechów włoskich. Cream Sherry - to wyselekcjonowane Olorosso - bardzo słodkie i prawdziwie ciemne sherry.
|