Wermut |
![]() Słodki wermut - jest biały (bianco) lub czerwony (rosso) i zawiera 15,5-16% obj. alkoholu. Wytrawny wermut - (dry, extra dry) jest biały, zawiera18% obj. alkoholu i co najwyżej 40 g cukru w litrze. Półwytrawny wermut - wytwarzany jest również jako różowy. Najpopularniejsze marki wermutu to: Martini - najbardziej znany u nas wermut włoski, składnik również popularnego koktajlu o tej samej nazwie. Produkowany jako extra dry, dry, bianco i rosso. Carpano Punt e Mes - słodko-gorzki wermut włoski o zawartości alkoholu 20% obj. Innym znanym włoskim wermutem jest Cinzano Rosso Antico. Produkowany jest jako bianco, rosso i dry. Noilly Prat jest najbardziej wytrawny w rodzinie wermutów i pochodzi podobnie jak Picon z Francji. Od niedawna produkowane są również wermuty bezalkoholowe. Obok klasycznych wermutów istnieje duża różnorodność aperi- tifów produkowanych na bazie wina z których wiele zawdzięcza swój smak dodatkowi kory drzewa chinowego. Najbardziej znane w tej grupie to Byrrh (czerwony) i Dubonnet (biały i czerwony) - oba francuskie. Cofnij
|