Wermut
Wermut - wino produkowane z dodatkiem ziół, alkoholu, cukru, karmelu i wody. Pochodzi głównie z Francji i Włoch.
Słodki wermut - jest biały (bianco) lub czerwony (rosso) i zawiera 15,5-16% obj. alkoholu.
Wytrawny wermut - (dry, extra dry) jest biały, zawiera18% obj. alkoholu i co najwyżej 40 g cukru w litrze.
Półwytrawny wermut - wytwarzany jest również jako różowy.
Najpopularniejsze marki wermutu to:
Martini - najbardziej znany u nas wermut włoski, składnik również popularnego koktajlu o tej samej nazwie. Produkowany jako extra dry, dry, bianco i rosso.
Carpano Punt e Mes - słodko-gorzki wermut włoski o zawartości alkoholu 20% obj. Innym znanym włoskim wermutem jest Cinzano Rosso Antico. Produkowany jest jako bianco, rosso i dry. Noilly Prat jest najbardziej wytrawny w rodzinie wermutów i pochodzi podobnie jak Picon z Francji. Od niedawna produkowane są również wermuty bezalkoholowe.
Obok klasycznych wermutów istnieje duża różnorodność aperi- tifów produkowanych na bazie wina z których wiele zawdzięcza swój smak dodatkowi kory drzewa chinowego. Najbardziej znane w tej grupie to Byrrh (czerwony) i Dubonnet (biały i czerwony) - oba francuskie.


Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?