Cava

Cava produkowane w Hiszpanii (konkretnie 95% w Katalonii) wino musujące, powstające na drodze tradycyjnej metody szampańskiej. Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. CAVA to „wina jakościowe produkowane w określonym regionie geograficznym”. W oficjalnej klasyfikacji Unii Europejskiej należą do kategorii AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) i IPR (Regulated Origin). CAVA to nazwa zastrzeżona miejsca pochodzenia (DO). Prawo do jej używania na etykietach swoich win mają ci producenci, którzy przestrzegają rygorystycznie zdefiniowanych standardów produkcji i dojrzewania wina (minimum 9 miesięcy).

Przepisy dają gwarancję najwyższej jakości win CAVA i służą ochronie standardów. Oczywiście nie normalizują tego, co odróżnia poszczególne wina CAVA od siebie, a właśnie poszukiwanie tej odmienności jest przedmiotem dążeń producentów.

W regionie Penedès jest 266 wytwórców, którzy w sumie oferują aż 1300 różnych win CAVA. Różnorodność ta to w dużej mierze zasługa niepowtarzalnej dla każdego rodzaju wina mieszanki powstałej z różnych odmian winogron (coupage) oraz składu mieszanki, którą uzupełnia się ubytek wina powstały po usunięciu osadu po II fermentacji (dosage). Skład obu mieszanek jest tajemnicą każdego producenta win CAVA. Ilość cukru zawarta w dosage decyduje o charakterze wina – wytrawny, półwytrawny, półsłodki.

Różnorodność win CAVA jest ogromna, a bogactwo otrzymywanych smaków sprawia, że pasują one do wielu potraw. Tradycyjnie kojarzone z owocami morza, rybami, drobiem, a przede wszystkim z deserami, różne typy win CAVA wydobywają z dań najrozmaitsze smaki otwierając tym samym drogę do tworzenia nowoczesnych i zaskakujących kompozycji kulinarnych.

Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?