Campari
Campari  jest czerwonym winem z gatunku bitters (gorzkie). Wytwarzane jest w Mediolanie, według tajnej receptury dopracowywanej przez wiele lat i ukończonej ok 1904 roku. Jest to wino ziołowe, w którym skrupulatnie dobrane zioła łączą się z wysokogatunkowym alkoholem, nadając trunkowi niepowtarzalny smak i aromat. Swoją nazwę zawdzięcza Gaspare Campari, który już w wieku 14 lat otrzymał tytuł maitre licoriste - mistrz drinków. w 1862 osiadł on w Mediolanie gdzie prowadził od 1867 roku Cafe-Pattiserie Campari. Jego żona Letizia oferowała klientom nowy bitter, dopracowywany przez Mistrza przez wiele lat. Słynny bitter zwany wówczas Bitter all' uso d'Hollanda został rozpowszechniony jako Campari Bitter przez Davide Campari, syna Gaspare'a, który chciał przez to zaznaczyć, że kupowany przez bary bitter pochodzi z wytwórni jego ojca. Campari używane jest najczęściej jako aperitif, z najbardziej chyba znanym - Campari & Soda. Zawartość alkoholu: 21%


Cofnij

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?