Porter ciemne, gorzkie piwo górnej fermentacji o barwie od rubinowej do czarnej, pochodzące z Anglii. Wywodzi się ono z mieszanki 3 gatunków piw typu ale - pale, mild i brown, którą chętnie spożywali na początku XVIII wieku Londyńczycy. W 1720 roku uwarzono po raz pierwszy nowe piwo odpowiadające smakowo owej mieszance i nazwano je porterem. Zdobyło ono popularność wśród robotników i tragarzy zwanych porters, od których wzięło swoją nazwę. Początkowo było ono dość mocne, o zawartości ekstraktu słodowego do 15% i alkoholu do 6,5%, warzone ze słodu ciemnego. Obecnie angielskie portery są słabsze (ekstrakt do 11%, alkohol do 5%). Do ich warzenia jako słodu bazowego używa się słodu jasnego, a barwę uzyskuje przez dodatek słodu ciemnego, palonego, karmelowego. Stosuje się też dodatki niesłodowe w postaci kukurydzy i cukru.

Portery warzone w Polsce należą do osobnego gatunku zwanego porterem bałtyckim i są piwami dolnej fermentacji.

Cofnij

 

 

Sonda

Jaki preferujesz alkohol?